Om Funke

Om Funke

Allt började med att en ung tysk man med ett extremt intresse för fyrverkerier tyckte att dagens fyrverkerier inte hade samma känsla eller utseende som de hade förr, framförallt smällare. Förr var det rejält med papper, tvinnad pappersstubin och krympta ändar på dem. Idag består de av ett hårt pappersrör pluggat med röd eller vit lera och med en stubin som i bästa fall sitter något sånär i mitten. Han började fundera på om det fanns en möjlighet att tillverka smällare igen som de såg ut på 70- 80 talet.

Den unge mannen köpte en enkel resa till Kina för att försöka hitta den gamla sortens smällare igen. Väl i Kina besökte han alla tillverkare han kunde hitta för att se om det fanns någon som fortfarande kunde tekniken att tillverka dem på traditionellt sätt. Han bad dem om prover för att se om det var möjligt, alla skrattade åt honom och sa att varför skulle de göra något som var dyrare och mer komplicerat, nu när de har maskiner som kunde göra det. Av alla de tillverkare som han bad göra prover till honom så var det bara en som hade försökt att tillverka på traditionellt sätt, produkten såg ut som den skulle och glad i hågen gick de ut för att testa dem!

Det var en stor besvikelse, Kinaskotten fungerade inte alls som de hoppats på. Men så lätt ville han inte ge upp, tjejen ifrån fabriken som hade tagit fram proverna sa att hon skulle lösa det. I den stunden bildades Funke, två unga människor som bestämt sig för att tillverka en smällare som den gjordes förr! Det tog över ett år innan alla problemen var lösta, bara att hitta rätt papper var en utmaning!

När de lyckats lösa allt och de tillverkat en hel container med klassiska Kinaskott så skeppades lasten till Tyskland. I detta läget så visste de inte alls hur det skulle tas emot i Tyskland, fanns det några som ville köpa dem? De var betydligt dyrare än alla andra som fanns på marknaden. Men det visade sig att de farhågorna hade han inte behövt ha, det spred sig som en löpeld i Tyskland att någon hade tillverkat klassiska Kinaskott igen så hela lagret sålde slut på mindre än ett dygn! Då förstod de att allt handlade inte bara om att tillverka så billigt som möjligt, utan att göra något utan kompromisser för att få en produkt exakt som man ville ha den, var ännu viktigare. Sedan dess har Funke arbetat med att ta fram de absolut bästa produkterna för folk som älskar fyrverkerier!

Vi har kontoret i Liuyang där vi designar alla våra produkter själva, där mottot alltid är att tillverka inget som du inte själv skulle köpa! Vi är det enda fyrverkeriföretaget i Europa som har en egen fabrik där vi tillverkar batterier, raketer och fontäner för att säkerställa de skyhögt ställda kraven på kvalitet som är vår drivkraft.

Funkes kvalitetskontroller är rigorösa, vi släpper inte igenom något som inte är som det är tänkt. Samtliga filmer på produkter är tagna ifrån aktuell batch, för att kunden skall veta exakt vad som kan förväntas efter ett köp!

Funke finns idag i Tyskland, Polen, Holland, Belgien, Storbritannien, Finland och nu äntligen i Sverige.

Let’s make China great again!

Fotnot: Funke Sweden är ett fristående bolag från Funke sp z.o.o (Funke Polen)